![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI
ALAN HAKKINDA:
Makine imalat sektöründe tarımdan konfeksiyona iş makinelerinden takım tezgâhlarına kadar her türlü makinenin tasarım ve üretimi yapılır. Bu kadar geniş bir alana yayılan makine ve tasarım teknolojileri alanı tüm dünyada ekonomik kalkınmanın temelidir. Tasarım ve üretim yapan her sektöre hitap eder. Gelişen teknoloji ve üretim teknikleri tasarım ve üretimde makinenin önemini artırmıştır. Getirisi ve katma değeri ile ekonominin lokomotifi durumundadır.
Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı; makine tasarımı, endüstriyel ürünler tasarımı, kalıp tasarımı ve üretimi, klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaların çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik model ve prototiplerin üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Alanda istihdam imkânları oldukça geniştir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki nitelikli eleman ihtiyacı fazladır. Makine teknolojileri tüm gelişmiş ülkelerde büyük önem verilen ve öncelikli sektör olarak tanımlanan bir alandır. Ülkemiz bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojileri alanında lider olmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir ve bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.
Okulumuzda Makine ve Tasarım Teknolojisi alanında Endüstriyel Ürünler Tasarımı dalında eğitim öğretim verilmektedir.
ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER TASARIMI DALI
TANIMI:
Endüstriyel Ürünler Tasarımı Dalı; sektörde katma değeri yüksek ürünlerle marka olma potansiyeli olan ürünler oluşturmak, ürün geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, ülkemizin dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artırmak, bu doğrultuda uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun yeni ürünler ortaya çıkarmak ve geliştirmek üzere bir eğitim çerçevesine sahiptir.
AMACI:
Endüstriyel ürün tasarımcısının sahip olduğu teknik resim çizme, bilgisayar ortamında iki boyutlu çizim ve üç boyutlu katı modellemeler yapma, tasarım, imalat, model ve prototip yapma, endüstriyel ürün geliştirme ve geliştirme sürecine destek verme, ergonomi bilgi ve becerilerine sahip nitelikli ve kabiliyetli meslek elemanı yetiştirmek.
MESLEK ELEMANINDA ARANILAN ÖZELLİKLER:
Makine ve Tasarım Teknolojisi elemanı olmak isteyenler;
GÖREVLERİ:
oluşturur.
· Teknik resim çizer.
· Bilgisayarda görünüş ve montaj çizimleri yapar.
ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER TASARIMI DALI ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:
İyi aydınlatılmış, gürültüsüz veya kısmen gürültülü ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı ofis, büro ortamları veya kapalı atölye, fabrika ve ofis ortamlarıdır.
ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER TASARIMI DALINDA İŞ BULMA İMKÂNLARI:
Makine, otomotiv, gemi, uçak vb. bir çok alanda ve modelleme yapan her türlü kamu ve özel sektör fabrikalarında, talaşlı imalat, talaşsız imalat, geleneksel yöntemler veya geleneksel olmayan yöntemlerle üretim/imalat yapan her firmada iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler.
FİZİKİ KOŞULLAR:
Endüstriyel Ürünler Tasarım Dalı mezunları genellikle fabrika veya ofis ortamlarında çalışırlar.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:
Öğrencilerimiz Yüksek Öğretime geçmek isterlerse kendi alanları ile ilgili Ön Lisans Makine Programlarına ek puan avantajı ile yerleşebilmektedirler. Ek puan meslek lisesi öğrencilerinin üniversite tercihlerinde kendi alanlarının devamı niteliğinde olan ön lisans yani iki yıllık programlara artı puan veren sistemdir.
Ayrıca M.T.O.K. sistemi ile öğrenci alan üniversiteler meslek lisesine ek kontenjan ayırmaktadır. Üniversite klavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikli olarak mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir. Bu sebeple mezun öğrencilerimiz öncelikli olarak Mühendislik alanlarında üniversiteye yerleşebilmektedir.
Mühendislik programına yerleşen öğrencilerimizin lise eğitimlerinde edindikleri tecrübeler mühendislik eğitimde onlara katkı sağlamaktadır.
Öğrencilerimiz ek puan ile Ön Lisans Makine bölümüne ve Lisans Makine Mühendisliği bölümlerine M.T.O.K. avantajı yerleşebilmektedir.
MEZUNLARIMIZA TANINAN HAKLAR:
1. Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
2. Anadolu teknik lisesi ve Anadolu meslek lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar.
3. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunları, genel lise mezunlarına göre bir üste derece ile başlarlar.
4. Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 sayılı kanuna göre Ustalık Belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.
5. Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.
6.Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.
7. Yüksek öğretime devam etmek isteyenler kendi alanlarında Mühendislik veya Ön lisans Makine bölümlerine geçiş sağlarlarsa meslek lisesinde edindikleri tecrübe ile öğretim hayatlarına katkı sağlarlar.