![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ALAN TANITIM BİLGİLERİ
Motorlu araçlar sektörünün dünya ekonomisindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonominin diğer sektörleriyle olan ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demir çelik, petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç, bu sektörün ürünleri ile sağlanmaktadır.
Bugün, dünyada motorlu araçlar sektörünün ürettiği motorlu araç sayısı yaklaşık 58 milyon civarındadır. Bu araçların yaklaşık 41 milyonu otomobil, 17 milyonu kamyon, otobüs, çekici gibi ticari araçlardır.
Türkiye'de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu, yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde üçüncü büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye'de motorlu araçlar sektöründe ana sanayide 17, yan sanayide ise 1100 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.
Türkiye'deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır.Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir.
Bunun sonucu olarak Türkiye'deki motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve 8-8,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi beklenmektedir. Türkiye'nin bu özelliği ile yakın bir gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.
OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK DALI
TANIMI:
Otomotiv elektromekaniklerinin sahip olması gereken otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamların bakım ve onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI:
Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv elektromekanikerliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER:
· Otomotiv elektromekanik teknisyeni olmak isteyenlerin,
· Belleği kuvvetli, dikkatli, ayrıntıya dikkat eden,
· Analitik düşünme yeteneği olan,
· Mekanik yeteneği ve ilgisi olan,
· El ve gözünü eşgüdümle kullanabilen, el becerisi yüksek,
· Müşterilerle iyi iletişim kuran ve ikna edebilen,
· Sorumluluk sahibi, kurallara uyan, tedbirli,
· Yeteneğini sürekli geliştiren, iş birliğine açık,
· Görev ve kural odaklı olan,
· Takım çalışmasına yatkın olma, bilgi paylaşımı konusunda cömert olan, güvenilir, kendisini ifade edebilen, yenilikçi kimseler olmaları gerekir.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
Arıza tespit cihazı, voltmetre, ampermetre, avometre, kumpas (ölçü), tornavida, ingiliz anahtarı, pense, akü şarj cihazı, akü şarj kabloları, ampermetre, ampuller, araç içi-dışı koruyucu örtüler, avans tabancası, ayar pensesi, bağlama elemanları (civata, somun, vida, perçin vb.), bakım onarım katalogları, buji lokması, burç sökme takma aparatı, caraskal,çektirme, çeşitli anahtar takımları, dekobaj, dinamometre, dirençler, eğe çeşitleri, ekmuflar, el breyzi, elektrikli havya, endüvi ölçüm cihazı, enjektör temizleme cihazı, enjektör test cihazı, far ayar cihazı, filtreler, hava tabancaları, hidrometre, hortumlar, izolasyon bantları, kablo başlıkları, kablo pensesi, kablo sıyırma pensi, kablolar, kargaburun, kayışlar, keski takımları, kişisel koruyucu donanım (baret, koruyucu burunlu ayakkabı, eldiven, gaz maskesi, kulak tıkacı, siperlik, toz gözlüğü, toz maskesi, koruyucu elbise), kompresör, kontrol kalemi kontrol lambaları,kriko, kumpas, lehim pastası, lehim tabancası, levye, lokma takımları, Makoronlar, malzeme taşıma arabası, manometre,matkap, mengene, mihengir, mikrometre, motor kompresyon test cihazı, multimetre (avometre), ohmmetre, pafta takımları, perçin tabancası, plastik çekici, rakor anahtarları, raspa, redresör, refraktometre, röleler, segman penseleri, sentil, seyyar fener, sigortalar, sütunlu lift sistemi, takviye kablosu,tanılama (diagnostik) motor test cihazı,teknik resimler,tel fırça, temel el aletleri, testere, tezgâhlar, tork ayarlı hava tabancası, torkmetre, tornavida takımları, triger sente seti, tüplü havya, vakumlu yağ boşaltma cihazı, voltmetre, yağdanlık, yedek parça katalogları, Zımpara çeşitleri, Zincirler gibi araç ve gereçler kullanır.
FİZİKİ ŞARTLAR:
Bu alandaki meslek elemanları yetkili ve özel otomotiv servislerinde ve fabrika gibi kapalı ortamlarda ve açık arazide bakım ve onarım yapabilirler. Çalışma ortamında kimyevi maddeler bulunduğu için ciltte, gözde ve solunum yollarında alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bu nedenle çalışma ortamında havalandırmanın çok iyi olması, özel giysilerin giyilmesi ve iş güvenliği kurallarına dikkat edilerek çalışılması gerekmektedir.
HEDEFİMİZ:
Programın sonunda otomotiv elektromekanik dalı öğrencisi; Genel kültüre yönelik bilgi ve becerileri kazanacaktır. Ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterlikleri kazanacaktır. Dalın gerektirdiği temel yeterliklere sahip olacaktır. Mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri ve mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanacaktır.
OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK TEKNİSYENİ
Binek, hafif ve ağır hizmet tipi araçlardaki (iş makineleri hariç) tüm elektromekanik sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini cihaz ekipman ve özel takımları kullanarak, ürün kataloglarında tanımlı prosedürlere uygun, eksiksiz, doğru ve zamanında yapan kişidir.
GÖREVLER
· Temel mekanik, elektrik ve elektronik işlemlerini yapar,
· Akü ve otomotiv elektrik tesisatı işlemlerini yapar,
· Motor mekaniğinin, direksiyon sistemlerinin, ön düzen ve tekerlekler süspansiyon sistemlerinin bakım ve onarımını yapar,
· Kuvvetlerle ve dayanımla ilgili hesaplamaları yapar,
· Hidrolik sistemler ile pnömatik sistemler ilgili işlem ve hesaplamalar yapar, Geometrik çizimleri, yeterli ve kesit görünüşler çizer,
· Ölçülendirme ve ölçeklendirme yapar, perspektif, açınım ve arakesit çizer, - Birleştirme elemanları ve hareket ileten elemanların resmini çizer
· Resim üzerine gerekli işaretleri yerleştirir ve montaj resmi çizer
· Marş ve şarj sistemlerinin bakım ve onarımını yapar,
· Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımını yapar, Güvenlik, konfor sistemleri ile aydınlatma ve uyarı sistemlerinin bakım ve onarımını yapar,
· Fren sistemlerinin, kavramalar ve mekanik vites kutularının bakım ve onarımını yapar,
· Otomatik transmisyonların şaft, diferansiyel ve aksların bakım ve onarımını yapar,
· Benzinli motorlar yakıt ve ateşleme sistemlerinin bakım ve onarımını yapar,
· Dizel motorları yakıt sistemlerinin bakım ve onarımını yapar,
· Otomotiv tanılama yapar,
· Otomotivde periyodik bakım yapar,
· Motor çevrimleri ve yakıtlarla ilgili uygulamaları ve hesaplamaları yapar,
· Otomotiv yönetim sistemlerini kontrol eder ve yeniden düzenler,
· LPG/Doğal gazlı motorların kontrol, bakım ve onarımlarını yapar,
Alternatif motorların çalışma prensiplerini bilir ve temel bakımlarını yapar
MEZUNİYET SONRASI ÇALIŞMA ŞARTLARI
Alanımızdan mezun olan öğrenciler; kendi işyerlerini açabilecekleri gibi
Özellikle son yıllarda otomotiv sektöründe yaygınlaşan servis ağı yapılanması çerçevesinde mezun öğrencilerimiz aktif olarak görev almakta ve çalışmaktadırlar. Ayrıca mezun öğrencilerimiz yetkili servislerde istihdam edilmek üzere tercih edilmekte ve aranmaktadır.
Dört yıllık yüksek öğretim programlarına yerleşen öğrencilerimiz olduğu gibi iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam eden çok sayıda öğrencimiz mevcuttur.
ÇEVRE ile İLİŞKİLER ve ÇEVRE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA
Kamu kuruluşlarının ilgili bölümleri, yetkili servisler ve sanayi sektöründeki özel işyerleri ile ilişkilerimiz iyi düzeydedir.
Çevrenin ihtiyaç duyduğu teknik ara elemanların yetiştirilmesine ve her türlü teknik desteğin verilmesine çalışılmaktadır. Ayrıca bu kuruluş ve iş yerleri bölümümüzün ihtiyaç duyduğu bazı araç, gereç ve teknik bilgiyi öğrencilerin kullanımına sunmaktadır.
Bu iyi ilişkilerin kurulmasında, okul idaresinin, alan şefleri ve öğretmenlerinin, geçmişte alanımızdan mezun olup bu iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin katkılarını da göz ardı etmemek gerekir.
ALAN GEZİLERİ
Alan öğrencilerimizin bilgi, becerilerini ve görgülerini artırmak için fırsat buldukça il içinde fabrikalara geziler düzenlenmektedir.